Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Cikgu ! ! !

Assalamualaikum semua..

wahhh..banyaknya hadiah..

sebelum tu , tau ke hadiah ni untuk siapa?
------------------------------------------------------------------------------------
Ok..rasanya macam lama ja tak update blog neh..so,hari ni..merajin-rajinkan lah diri untuk mengupdate..ok?
Today, we know that there is a celebration that has been done in Malaysia ONLY..! !

haahh??..What celebration??
Laa..kau taktau ke?..hari ni kan 16 Mei..16 Mei selalunya hari apa yang orang sambut tiap2 tahun tuh?
(e'eh dia neh..kita tanya dia , kita pulak yang ditanya ) entah la weh..aku mana ingat sangat tarikh2 neh . haih..birthday adik-adik aku pun aku bleh lupa..haha
well., disebabkan kau taktau or kau memang pelupa (ayat makan dalam..haha) , so aku bagitau je lah kat kau..
hari ni ialah Hari Guru..takkan tu pun kau tak ingat ? Bukan ke kau sekolah nak dekat masuk 20 tahun??

~ for your information , ini adalah salah satu perbualan yang dibualkan oleh orang yang baru ja keluar dari alam persekolahan. (eh , ye ke? ) OK,,abaikan scene yang telah berlaku di atas..

******************************************************************
Ehem.. ehem..
Bersempena dengan Hari Guru pada hari ini bersamaan dengan 16 Mei ni..rasanya,tak la terlambat untuk mengucapkan:-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Selamat Hari GURU !
Happy Teacher's Day ! ,
and er..bahasa apa lagi ye nak tulis??..haha taktau sudahh..


Terima kasih diucapkan kepada Ibu dan Bapa ku..kerana merekalah yang

telah mengajarku dan mendidikku dari kecil hinggalah dewasa..oppss..belum

lagi..masih remaja..hehe..

Lagi , kepada guru-guru ku yang pernah mengajarku di :-
1) Tabika Perpaduan Taman Jambu
2) ustaz ustazah cikgu2 Sekolah Kebangsaan Machang Bubok ,
3) ustaz ustazah cikgu2 Sekolah Kebangsaan Seri Tasek ,
4) ustaz ustazah cikgu2 Sekolah Kebangsaan Tasek Permai ,
5) ustaz ustazah cikgu2 Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Nibong Tebal ,
6) ustaz ustazah cikgu2 Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Abdul Rahman (masa form6 seminggu ja) ,
7) ustaz ustazah cikgu2 Sekolah Menengah Tinggi Bukit Mertajam (ni pun seminggu ja study kat sini ..hehe ) ,
dan yang terkini Di :-
8) Kolej Matrikulasi Pulau Pinang . .

dan juga kepada semua guru2 yang telah mengajar saya secara langsung mahupun tidak langsung..Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa dan pengorbanan warga pendidik semua..Ameenn . .

Masa di sekolah dulu , ustazah bahasa arab (tidak boleh disebutkan namanya..haha) , ada kata yang

الْعُلُمَاءُ وَرَثَةُ اْلأَنْبِيَاءِ

yang bermaksud , Ulama' pewaris nabi-nabi.. (HR At-Tirmidzi dari Abu Ad-Darda radhiallahu ‘anhu)

"eh, kenapa tetiba pulak hang cakap pasai ni..? "
"haaa..tu la hangpa semua taktau.."
"Guru-guru kita ni ulama' la..maksudnya orang yang arif tentang


ilmu..so Rasulullah S.A.W pernah bersabda yang mafhumnya ,


sampaikanlah dariku walaupun sepotong ayat..tetapi,,para guru kita


telah menyampaikan ilmu yang dimilikinya bukan setakat sepotong


ayat , malah bepuloh-puloh ribu ayat dah..kan?
Hebatnya guru2 kita kan?



"masa sekolah rendah,,cikgu telah mengenalkan kita dengan huruf , nombor , dan angka.."
-----------------------------------------------------------------------




"guru juga telah mengajar kita melukis"
(siapakah di dalam gambar tu??..ok abaikan)
---------------------------------------------------------------------


dan juga tak lupa kepada guru-guru PLKN ku..PLKN Sri Mutiara Kumpulan 1 Siri 8 Tahun 2011..kerana telah mengajarku ilmu2 yang berguna yang tidak akan kudapati di dalam kelas-kelas formal . Terima Kasih Cikgu ( first time cakap pasal plkn kat sini . hahah )



okay..last but not least , hayati lah quotes ni..





okay la..setakat itu je la nak tulis kot..
Doa saya ,,semoga ilmu yang dicurahkan kepada saya akan menjadi manfaat buat diri saya di dunia dan di akhirat nanti, insyaAllah..Ameen..



"I wish I can be the one that success in theirs' life n akhirah.."

p/s : disini , saya juga ingin merakamkan setinggi-tinggi tahniah mengucapkan Selamat Hari Guru juga kepada ummi kepada cik Amalina Ulya dan ummi kepada cik Atiyah kerana telah berjaya menjadi guru yang baik dan berjasa kepada Agama , Bangsa , dan Negara Malaysia ! ! !
Jazakumullah Khairan Kathira for reading this entry :)

1 comment: