Tuesday, June 12, 2012

Wahai Hati !

Assalamualaikum Warahmatullah..


 mohon maaf ye kawan2..rasanya dah lama gua enggak update belognya.. (eh , kenapa cakap indonesia plak tetiba??!!..err..tukar2 ) ok..berbalik kepada tajuk..=== WAHAI HATI..


SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA IALAH KERANA ADANYA MAZMUMMAH DIDALAM HATI.


Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia dihati ialah :

 jeng jeng jenggggg>>>>>>>>>>>
-
-
-
-
1. Pemarah – paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.Bila rasa hendak marah segeralah mengambil wuduk..

* aii..marah sgt nampaknya tu bang..istighfar banyak2 ok..*


2. Pendendam – Merasa dendam itu boleh memuaskan diri sedangkan memaafkan itu lebih baik..


3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya jangan biarkan ibadah kita menjadi sia2 dengan adanya sifat hasad dengki dlm diri kita. (tak elok dengki mendengki nih..)

4. Tamak – orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut…walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak…lagipun org tamak selalu rugi..*ya2..mari duet,,mari duet..datang lah kepada hamba(gaya orang tamak tak bleh blah..haha)*


 5. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..Allah menjanjikan setiap kesulitan itu ada kemudahan:)
*Sabar2..*


6. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen)..pasal semua org ader egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut…

7. Riak - melakukan sesuatu itu bukan ikhlas kerana Allah tetapi kerana ingin dipuji.setiap perbuatan itu akan dipertanggungjawabkan kelak..


 

*tak sangka ada jugak buku tajuk cinta dunia neh*


8. Cinta dunia - Cinta dunia merupakan “neraka dunia” kerana dunia itu “panas” akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.so , , , , ,

Kesimpulannyerrr~~~

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, tetapi ialah MAZMUMMAH.

 ~Alang-alang hidup, hiduplah sebagai da'ie. Alang-alang mati, matilah sebagai syuhada.
 so..its clear now..am I right?? 

Jadi lepas ni, JOM KITA CUBA ELAKKAN KELAPAN-LAPAN SIFAT MAZMUMMAH INI , ok?? :) it is not good for you actually..yeah..

~ JOM JADI BAIK ! ~

 hmm..ok lah..I think sampai sini je kot perkonsian kali ni..semoga kalian berada dalam lindungan Allah SWT selalu dan moga ketemu lagi ya..tataaaa 

 Assalamualaikum ~ ^_^

1 comment: